OPIS PROJEKTA

Kurikukum – Trening za trenere

Plan i program – Radionice

Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta udruge Društvo naša djeca Jastrebarsko za popularizaciju STEM-a. Osim jačanja ljudskih resursa, projektom će se opremiti multifunkcionalna učionica te će se nabaviti digitalne obrazovne platforme koje će korisnici dobiti na korištenje.

Provest će se 5 višednevnih ciklusa edukacije u Jastrebarskom te 20 jednodnevnih edukacija diljem Lijepe Naše. Postavit će se stalni postav “Znanstveni park” te razviti edukacijski program kojeg će Društvo naša djeca Jastrebarsko nuditi djeci i mladima iz Zagrebačke i okolnih županija. Izradit će se web stranicu koja će imati informativnu i edukativnu ulogu.

Organizacije civilnoga društva imaju važnu ulogu u populariziranju znanosti u društvu te kao izvaninstitucionalne organizacije mogu ponuditi drugačije pristupe upoznavanja s osnovnim i stručnim sadržajem pojedinih područja znanosti i tehnologije od onih propisanih odgojno-obrazovnim sustavom na nacionalnoj razini (uključujući i komuniciranje znanosti prema medijima i javnosti).

Višednevnim radionicama u sklopu projekta popularizirati će se STEM na području RH za 100 djece od 6- 15 godina starosti. Cilj je promicanje i podizanje interesa za područje STEM-a općenito ili znanstveno obrazovanje u STEM području na određenoj razini. Također, u sklopu projekta provest će se i jednodnevne radionice za 1000 sudionika koje će popularizirat STEM na području RH te prezentirati razvijene nove inovativne modele podučavanja. Polaznici će sudjelovati u praktičnim vježbama (pokusima), a naglasak će biti na prezentacijama i približavanju STEM-a krajnjim korisnicima, pogotovo s naglaskom na prilagodbu života u postpandemijskom razdoblju.

Kroz partnersku suradnju uspostaviti će se trajni postav inovativnih, interaktivnih sadržaja u sklopu „Parka znanosti“ sa svrhom popularizacije STEM-a na području grada Jastrebarsko. Provesti će se aktivnost mentorstva partnerskih institucija za djelatnike, članove i volontere udruge radi boljeg upravljanja i prezentiranja sadržaja djeci.  Provest će se prezentacije novih sadržaja u sklopu „Parka znanosti“ za 2 pilot grupe krajnjih korisnika: djece i mladeži uzrasta od 12-15 godina starosti (20 polaznika). Procjena je da će tijekom godine dana postava, minimalno 800 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi posjetiti „Park znanosti“.

SLOGAN PROJEKTA:

Budi u STEM-u, rasti u SVEMU!

Odabrali smo ovaj slogan jer je RAST naša motivacija, putokaz i cilj!

  1. Svatko od nas može rasti, a koji je naš domet to nitko unaprijed ne može sa sigurnošću znati. Međutim, sa sigurnošću znamo da je rast onemogućen ako nemamo želje za rastom, ako nema nikoga tko bi potaknuo tu želju, prepoznao njeno izvorište i dobro je usmjerio.
  2. Važno je rasti u uvjerenju da imaš darove i talente koji su potrebni svijetu i čine te vrijednim i potrebnim.
  3. Važno je rasti kroz mogućnost da dobiješ što više odgovora na pitanja koja ti se stalno spontano nameću gledajući svijet oko sebe.
  4. Rasteš kroz spoznaju da se do znanja može doći na različite načine, a najbolje je ako su oni ugodni, zabavni i privlačni!
  5. Rasteš kroz priliku da se uvjeriš kako puno toga možeš postići sam, no ako imaš dobro društvo i dobre mentore, tada možeš postići sve!

Ovakvim STEM pristupom učenju promoviramo našu zajedničku težnju za osiguranjem uvjeta za kvalitetno obrazovanje, od najranije dobi, te da se  cijeni sposobnost i spremnost pojedinca za brzo učenje, da pojedinac bude dovoljno znatiželjan ući u nova područja, da radi u timu i bude proaktivan te konstruktivan, kako u školi, tako kasnije na svojem radnom mjestu. Stjecanje spomenutih kompetencija uvelike ovisi o samom pojedincu, ali i o nastavniku uz čiju se pomoć i suradnju obrazovao, te dakako i o programima kroz koje je prošao.

Projekt “Sa STEMom raSTEMo” temeljen je znanstvenim i tehnološkim znanjima kao dijelu osnovnih znanja i vještina građana.

***Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko

Skip to content