PREDNOSTI STEM-A

Već sada postoji veliko zanimanje za naše radionice! To nas i ne čudi s obzirom da smo u proteklih pet godina strpljivo i s ljubavlju (kroz program „Malih znanstvenika“) u „mali“ svijet znanosti uveli oko pet stotina djece. Ovaj broj potvrđuje da smo krenuli u dobrom smjeru ali nam i ukazuje da zajedno moramo rasti, da nije uputno tapkati na mjestu te da se podrazumijeva da imamo znanstveni stav – i dalje otkrivati, istraživati, eksperimentirati!

Sve navedeno ponukalo nas je na ovaj značajan korak!

Znajući da ćemo imati vašu potporu, odvažili smo se na pripremu projekta „Sa STEM-om raSTEMo“ – da bismo rasli u svakom smislu: kroz znanje i vještine te kroz timski rad i pritom imali osjećaj da itekako dobro trošimo/koristimo vrijeme.

Naime, naš je cilj da djeca do znanja dolaze na zanimljiv, kreativan i uzbudljiv način. Želja nam je da im vrijeme na radionicama brzo prođe te da im radionice prije svega budu zanimljive. Vođeni tom metodom, slobodno možemo reći da je STEM edukacija obrazovanje za 21. stoljeće.

Kroz naše radionice djecu potičemo da:

  • izraze svoju urođenu znatiželju i slobodno propitkuju svijet oko sebe
  • ne „štrebaju“, već da kroz pokuse dolaze do određenih mjerljivih rezultata, vlastitim radom i zalaganjem
  • razvijaju sposobnost kreativnog rješavanja problema (ako to nije uspjelo na ovaj način, pokušajmo na drugi)
  • vježbaju strpljivost, preciznost i upornost u radu
  • razmišljaju, analiziraju i povezuju znanja kroz zabavne pokuse i radionice
  • vježbaju timski rad
  • spoznaju vrijednost praktičnog rada i primjene znanja (vještine koje će im biti korisne i primjenjive u svakodnevnom životu).

Zaključno, STEM aktivnosti potpuno angažiraju djecu, potiču ih na razmišljanje i zaključivanje te ih nadahnjuju za samostalno ostvarivanje postavljenih ciljeva.

STEM uključuje četiri riječi odnosno područja: science (skraćeno S), što podrazumijeva prirodne znanosti – fiziku, kemiju, biologiju, geologiju; technology (skraćeno T), što uključuje kao važnu sastavnicu i digitalnu tehnologiju; engineering (skraćeno E), što obuhvaća tehničke znanosti i struke; te mathematics (skraćeno M) – matematiku.

***Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko

Skip to content