SA STEM-OM RASTEMO U SRCU SLAVONIJE

Osnovna škola „Ivana Gorana Kovačića“ u Đakovu je 29. travnja bila domaćin EU projektu „Sa STEM-om raSTEMo“, u okviru kojega se učenicima trećih i četvrtih razreda kroz edukativne radionice omogućava da na zanimljiv i poučan način, primjeren njihovom uzrastu, dođu do osnovnih spoznaja iz biologije, kemije, fizike, informatike i robotike.

„Potvrdu ovakvom pristupu znanosti, stručnosti i načinu rada dalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je verificiralo ovaj program, pa se u 20 hrvatskih županija, među kojima je i Osječko-baranjska, učenicima nižih razreda i njihovim nastavnicima, otkrivaju novi inovativni modeli podučavanja. Djeca nesputano iskazuju oduševljenje, a nama je veliko zadovoljstvo na njihovim licima prepoznati „vau“ efekt i na taj ih način uvesti u nova znanja koja ih ubrzo očekuju u predmetima viših razreda. Na ovaj način oni razvijaju sposobnost kreativnog rješavanja problema, vježbaju strpljivost, preciznost i upornost u radu, razmišljaju, analiziraju i povezuju znanja kroz zabavne pokuse i radionice, vježbaju timski rad te spoznaju vrijednost praktičnog rada i primjene znanja ” – ističe autorica projekta prof. Nikolina Ribarić.

„Kroz ovakve radionice potičemo učenike da izraze svoju urođenu znatiželju i slobodno propitkuju svijet oko sebe, ne „štrebaju“, već da kroz zabavne i dinamične pokuse dolaze do određenih mjerljivih rezultata, vlastitim radom i zalaganjem. Ovim našim obilaskom po školama želimo potaknuti i druge gradove i škole da pronađu način kako djeci na vrijeme približiti znanost i znanje na njima zanimljiv i pristupačan način“ – kaže voditeljica projekta Mateja Baltorinić.

Projekt „Sa STEMom raSTEMo“, kojemu je cilj popularizirati znanost i STEM područje među djecom i općom populacijom, financira se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske. Dvogodišnji projekt se uspješno realizira zahvaljujući zajedničkim snagama nositelja projekta „Društva naša djeca Jastrebarsko“ te partnera Instituta Ruđer Bošković i Centra za kulturu Jastrebarsko.

*Ova je objava isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.

Skip to content