USPJEŠNIH POLA GODINE U “DRUŠTVU” STEM-A

U prvih šest mjeseci EU projekta „Sa STEM-om raSTEMo“ koji provodi Društvo naša djeca Jastrebarsko, u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković i Centrom za kulturom Jastrebarsko, čak 160-ero djece predškolske i školske dobi bilo je besplatno uključeno u tematske projektne radionice.

„Interes za naše radionice je doista velik ali to nas ne čudi jer mi od 2014. godine kroz radionice „Malih znanstvenika“ potičemo zanimanje djece za znanost, a ovi sadašnji rezultati u ovom projektu su samo potvrda da smo imali dobar razvojni put“ – ističe predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko, prof. Nikolina Ribarić, dodajući kako se svi dosadašnji planovi i ciljevi projekta ostvareni, bez obzira na ograničenja izazvana pandemijom bolesti COVID-19.

Opremljena je potpuno prilagođena multifunkcionalna učionica, nabavljeni su LCD mikroskopi i ostala oprema za provedbu pokusa, a polaznicima su na raspolaganju i tablet uređaji na kojima uče putem digitalne obrazovne platforme. Na ovaj je način djeci omogućeno da na moderan, brz i kvalitetan način, kroz nove, 21. stoljeću primjerene edukacijske modele, dođu do novih znanja, vještina i spoznaja.

Nakon ljetnog predaha nastavljaju se ubrzanim tempom sve ostale planirane aktivnosti projekta „Sa STEMom raSTEMo“. Tako bi već u rujnu trebale biti postavljene inovativne i interaktivne instalacije znanstvenog parka, koje su sada u izradi, a čiji će trajni postav biti na povećoj, dosad neiskorištenoj, zelenoj površini Centra za kulturu Jastrebarsko. Učenicima škola iz susjednih općina i županija, kao i svima zainteresiranima, bit će omogućena vođena edukativna „šetnja“ kroz znanstveni park, uz popratne sadržaje i mogućnosti.

S početkom jeseni, u okviru projekta, kreće i program popularizacije STEM-a koji će se provesti u 20 gradova diljem Hrvatske, s prezentacijom nove obrazovne platforme, kako bi ona imala široku primjenu. Drugim riječima, model uspješno primijenjen u Jastrebarskom, a baziran na ideji da se djeci i mladima približi STEM, koji ujedinjuje područja koja u obrazovnom sustavu nazivamo kemija, biologija, fizika, informatika, računalstvo i matematika, bit će zahvaljujući inicijatoru projekta, jaskanskom Društvu naša djeca, predstavljen i u ostatku Hrvatske.

Projekt ukupne vrijednosti 2.259.276,71 kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda, na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske.